Data delen? Gebruik het platform van JoinData

Publicatiedatum: 24-09-2021

We produceren steeds meer data. Ook in de land- en tuinbouw, bijvoorbeeld door de toepassing van automatisering en het registreren met sensoren. Dat is handig, maar hoe benutten we die grote berg aan digitale gegevens zo goed mogelijk? Daarvoor is JoinData in het leven geroepen.

Met data kun je betere beslissingen nemen. Als je bijvoorbeeld precies weet waar afwijkingen zitten in de bodem op een perceel, kun je daar rekening mee houden bij de bemesting. Dat is een voorbeeld binnen je bedrijf, maar vaak wil je je data ook delen met andere partijen. Met je accountant of je leverancier, zodat ze jou efficiënter en beter kunnen adviseren.

Bij het delen van data zijn de volgende zaken van belang:

  • Veiligheid

Je data bevatten vertrouwelijke gegevens: over je bedrijf en over jezelf. Die mogen nooit in verkeerde handen vallen.

  • Grip

Je bepaalt zelf met wie je jouw data deelt en waar jouw data wel of niet voor mogen worden gebruikt.

  • Gemak

Je wilt het delen van je data met een paar muisklikken kunnen regelen.

Voor deze drie zaken zorgt JoinData, de coöperatie waarin partijen uit verschillende agrarische ketens samenwerken. Ook de POV is lid van JoinData.

Digitale snelweg

JoinData heeft een zogenoemde digitale snelweg gebouwd. Daarmee kan je jouw data veilig laten ‘transporteren’ naar de ontvangende partij. JoinData verzamelt zelf geen data, maar zorgt ervoor dat jouw data in overeenstemming met de geldende regels daar komen waar jij wilt dat ze komen; zonder dat anderen er bij kunnen.

Machtigen

Als je jouw data wilt delen met een andere partij, dan is daar een machtiging voor nodig. Daarin geef je de andere partij toestemming om jouw data te gebruiken: specifieke data, voor een specifiek doel en voor een specifieke periode.

Mijn JoinData

JoinData heeft het online portaal Mijn JoinData ingericht waar je gemakkelijk de machtigingen voor jouw data kunt beheren. Je logt met eHerkenning in en ziet een overzicht van jouw machtigingen. Externe partijen kunnen hier aanvragen plaatsen, die je kunt accepteren/activeren of weigeren. Ook kan je een gegeven machtiging met één muisklik weer uitzetten. Dan stopt deze datastroom.

Business model

JoinData is een zelfstandige onderneming, die als coöperatie geen winstoogmerk heeft. De kosten voor de ‘digitale snelweg’ en het machtigingen-platform Mijn JoinData worden als volgt verrekend:

  • Partijen die data van boeren en tuinders gebruiken betalen een vergoeding die is gebaseerd op de hoeveelheid aan data;
  • Boeren en tuinders die hun machtigingen beheren op Mijn JoinData betalen een vaste jaarlijkse vergoeding van 50,00 euro.

 

Wil je meer weten over JoinData? Kijk dan op www.join-data.nl    

Deel dit bericht

Naar overzicht

Meer nieuwsberichten

Update 15 juli: AVP-besmetting Nedersaksen – Emsbüren

De exacte oorzaken van de uitbraak van Afrikaanse varkenspest...

Kabinet haalt opnieuw uit naar landbouw, met extreme NVWA-tarieven

Het kabinet voert op 1 januari aanstaande eenzijdig een lastenverzwaring...

De varkenshouderij van morgen!

De varkenshouderij van morgen! Dat is het thema van de zesde...

POV kiest voor modernisering boerenbelangenbehartiging

Varkenshouders kozen enkele jaren geleden voor een grondige hervorming...