Hitteprotocol, hoe zit het ook alweer?

Publicatiedatum: 15-06-2021

 

De zomer staat voor de deur, hoe zit het ook alweer met het hitteprotocol? 

KNMI App leidend
De NVWA richt zich op de weersinformatie van de KNMI App (met Rijkslogo). Alleen deze weersinformatie is geldig.

Hitteprotocol transport
- Het hitteprotocol voor transport voor aanvoer van vleesvarkens op de slachterijen en voor exportcertificering gaat in bij voorspelde temperaturen boven de 27° C.
- Voor lange afstand transport (transporten die langer dan 8 uur duren) gelden specifieke eisen; de temperatuurgrens is dan 30° C.
- De NVWA geeft geen certificaat meer af voor transporten met een duur van meer dan 8 uur, als op (een deel van) de betreffende route een buitentemperatuur wordt voorspeld van meer dan 30° C. Dit kan bij langere perioden van warm weer, in met name Frankrijk en Spanje, gevolgen hebben voor de export van biggen naar Spanje. De NVWA kan uitzonderingen toestaan als de aanvrager een reisjournaal kan overleggen waarmee wordt aangetoond dat de temperatuur in de wagen niet boven de 30° C komt. Bijvoorbeeld als het transport voornamelijk in de avond, nacht en vroege ochtend plaatsvindt of bij vervoer met vrachtwagens met actieve koeling van voldoende capaciteit. Dit eventueel in combinatie met een verlaging van de beladingsgraad.

Reisjournaal
Het advies van de POV aan varkenshouders die varkens exporteren naar Spanje is, om bij perioden van hitte vooraf goed met de exporteur / transporteur te overleggen. En te zorgen voor een goed reisjournaal. Vee & Logistiek Nederland en Saveetra hebben informatie beschikbaar over het opstellen van een ‘NVWA-proof’ reisjournaal. De POV roept de varkenshouders op attent te zijn en op tijd afspraken te maken met transporteur en slachterij, over de planning van transport, aanvoer van varkens op de slachterij en het laten uitvoeren van de exportcertificering door de NVWA.
 
Andere tips om hittestress te voorkomen en het bedrijfsspecifieke hitteprotocol vindt u onder de actuele thema's

Deel dit bericht

Naar overzicht

Meer nieuwsberichten

LTO en POV reageren op polarisatie D66 over intensieve veehouderij

Onderzoek toont aan: Varkens speelden geen rol bij hevige corona-uitbraak Brabant

Enkele provincies gaan experimenteren met innovaties en oplossen overlast situaties

  Vanaf 23 april 2021 hebben provincies Gelderland,...

POV verzet zich tegen nieuwe saneringsregeling