Laatste nieuws AVP Nedersaksen - Emsbüren

Publicatiedatum: 04-07-2022

Op 2 juli 2022 is op een zeugenbedrijf in Emsbüren, Duitsland, een besmetting met Afrikaanse varkenspest vastgesteld. Het bedrijf ligt ongeveer 15 km ten oosten van Denekamp, in de landkreis Emsland in de deelstaat Nedersaksen. Het is een bedrijf met ongeveer 280 zeugen. Zie hier eerder bericht.

Leer hier alles over voorkomen en bestrijden van AVP in Nederland

 

Vandaag heeft POV deelgenomen aan het stakeholders overleg met het ministerie van LNV. Ook de provincie Overijssel was aangesloten. Op dit moment lijkt het erop dat de besmetting het gevolg is van menselijk handelen, al is niet duidelijk wat de precieze oorzaak is. Er zijn nu geen aanwijzingen dat wilde zwijnen in de landkreis Emsland besmet zijn.

Opschaling acties
LNV heeft een crisisteam ingericht en opgeschaald. Provincie Overijssel heeft een aantal acties opgeschaald, zoals het plaatsen van waarschuwingsborden en afrastering bij parkeerplekken om zwijnen tegen te houden. Ook zijn de jagers in het grensgebied goed geïnformeerd en zijn duidelijke instructies afgesproken rondom het vinden van dode zwijnen en bemonstering van geschoten zwijnen. Hierbij is afstemming met Duitse jagers. Duitsland werkt verder aan een traceringsonderzoek om de bron van de besmetting te achterhalen en de contacten tussen de besmette locatie en andere varkensbedrijven of wilde zwijnenpopulaties in kaart te brengen. Ook worden, volgens de Europese regelgeving, de wilde zwijnenpopulaties intensief gemonitord.
 
Alert op risico's
In Nederland zijn op dit moment geen aanwijzingen van een AVP-besmetting, niet bij een varkenshouderij noch bij wilde zwijnen. Het is van groot belang dat varkenshouders en erfbetreders zich bewust zijn van de risico’s, nu het virus opnieuw over grote afstand door menselijk handelen op een varkenshouderij terecht is gekomen.

Wat kan ik doen als varkenshouder?

  • Hou alle biosecurity regels hoog in acht!
  • Spoor de lekken op en dicht ze door de AVP-preventiescan in te vullen
  • Vermijd transport uit het besmette gebied totdat de screening is afgerond en zeker is dat niet meer dieren besmet zijn.
  • Controleer of de veewagens die op uw bedrijf komen laden goed gereinigd en ontsmet zijn. Als u de indruk heeft dat dit niet op orde is, stuur de wagen weg. Vraag en controleer het R&O-boekje, en check of na bezoek aan een risicoland of risicoregio er een extra R&O in Nederland heeft plaatsgevonden. Wees extra alert met buitenlandse wagens en chauffeurs.
  • Buitenlandse medewerkers? Geef ze de flyer in eigen taal mee
  • Koop geen ruwvoer of fourageproducten (snijmais, stro, hooi, veevoergrondstoffen (nieuwe graanoogst), hokverrijkingsmateriaal) afkomstig uit risicogebieden en van onbekende herkomst.

Klik hier voor een kaartje van het 3 en 10 kilometer gebied.

 

Deel dit bericht

Naar overzicht

Meer nieuwsberichten

POV lanceert Welzijnscheck 2.0   

De Welzijnscheck voor varkens, die vorig jaar juli beschikbaar...

Eindelijk oplossing voor stagnerende diertransporten

De afgelopen periode is er veel onduidelijkheid ontstaan over...

Minister Grapperhaus aan de slag met dierenextremisme na oproep agrarische sector

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie & Veiligheid) gaat naast...

TOP “Ondernemerschap Programma in de Varkenshouderij”

Meld je aan voor het nieuwe programma TOP “Ondernemerschap...