POV blij dat Reclame Code Commissie zich ook uitspreekt over juistheid schoolboeken basisonderwijs

Publicatiedatum: 21-12-2020

De Reclame Code Commissie (RCC) heeft zich vandaag uitgesproken over de juistheid van lesstof voor het basisonderwijs. Varkens in Nood (ViN) had een waslijst aan kritiek op de Varkensles van The Pig Story, ondersteund met 32 bijlagen, ingeleverd bij de RCC. Op de meeste punten werd ViN in het ongelijk gesteld, op enkele punten in het gelijk. “De uitspraak van de RCC biedt perspectief om alle missers over de landbouw in de schoolboeken aan te pakken”, stelt Linda Janssen, voorzitter van de POV.

Afgelopen zomer stuurde The Pig Story ‘de Varkensles’, met een begeleidende brief, naar de hoofden van basisscholen. The Pig Story is het PR-platform voor de varkenshouderij, en wordt gefinancierd vanuit de PR-contributies van POV-leden. De Reclame Code Commissie rekent het de POV aan dat het voor de kinderen niet duidelijk is dat de Varkensles afkomstig is van de varkenshouderijbranche. Verder stelt de RCC ViN in het gelijk, dat de Varkensles op enkele punten te rooskleurig wordt voorgesteld. De RCC stelt ViN op de meeste punten in het ongelijk.

De POV heeft inhoudelijk niet gereageerd op de waslijst aan klachten, met 32 bijlagen, die ViN heeft neergelegd bij de RCC. “Het betrof een schot hagel, daar was simpelweg geen beginnen aan”, stelt Janssen. “Daarvoor zouden wij minimaal een week een jurist en beleidsmedewerker moeten inhuren. Die ruimte heeft The Pig Story niet. Bovendien was dezelfde case ook opgevoerd in de Tweede Kamer, door de Partij voor de Dieren. Minister Schouten heeft laten weten dat het iedereen vrij staat een lespakket te ontwikkelen. Het zijn niet de kinderen, die bepalen of het lespakket wordt gebruikt in het onderwijs, maar de docent.”

De POV zal bekijken of het zin heeft om in beroep te gaan. Uit het schot hagel, zijn nu enkele punten overgebleven. Maar bovenal heerst er blijdschap. Janssen: “Wij wisten niet dat de RCC zich ook uitspreekt over lesmateriaal voor kinderen. Het is mooi om te weten dat de RCC onjuistheden in schoolboeken ook tot haar terrein rekent. Dat biedt voor ons als landbouw perspectief. Uit een screening van lesboeken voor het basisonderwijs, georganiseerd door Stichting Agrifacts, blijkt dat er in lesboeken nogal wat onjuiste, veelal gekleurde, informatie over de landbouw staat. Tot nu toe konden wij geen enkele officiële partij vinden die zich hierover wilde uitspreken. Aan de RCC hadden wij nog niet gedacht. Wij gaan er werk van maken om de missers die wij zijn tegengekomen, voor te leggen aan de RCC. ”

Deel dit bericht

Naar overzicht

Meer nieuwsberichten

POV zoekt twee doortastende themaspecialisten

POV is op zoek naar twee themaspecialisten, die samen met onze...

Kennissessie 5 oktober: Zeugen klaar stomen voor soepel werpproces en optimale biestproductie

Meld je aan: https://www.varkens.nl/Kraamstal-Belang-van-eerste-levensdagen-biggen Linda...

Laatste nieuws AVP Nedersaksen - Emsbüren

Op 2 juli 2022 is op een zeugenbedrijf in Emsbüren, Duitsland,...

Statement: ‘Bal nu bij Remkes en daarna kabinet’

De agrarische organisaties zijn vandaag onder leiding van de...