Registratie verplicht voor hobby varkenshouders

Publicatiedatum: 15-05-2020

Personen die 1 tot 4 varkens houden, hebben de status van hobbyhouder. Zij zijn verplicht voor de locatie waar de hobbyvarkens worden gehouden, een bedrijfsnummer (UBN) met een RE-status (recreatief) aan te vragen, zodat ze zijn geregistreerd. Bij 5 varkens of meer (biggen nog bij de zeug tellen niet mee in dit aantal) dient een normale bedrijfsstatus te worden aangevraagd.

Tegen de achtergrond van de dreiging van Afrikaanse varkenspest (AVP) heeft de POV erop aangedrongen om actief informatie te verstrekken aan hobbyhouders over de wettelijke regels die eveneens voor hobbyhouders gelden. Registratie is daarbij de basis. De POV wil het illegaal houden van (hobby)varkens terugdringen en vindt daarbij de hobbyvarkensvereniging aan haar zijde.

Informatie flyer

LNV en de GD hebben in samenwerking met de Nederlandse Belangenvereniging van Hobbydieren en de Hobbyvarkensvereniging een informatiefolder ‘hobbyhouder en gezonde varkens’ ontwikkeld. De informatie folder is inmiddels verspreid onder alle geregistreerde RE-bedrijven.

Naleving regels stimuleren

De POV roept haar leden op bij de hobbyhouders die ze kennen, te informeren of hun locatie geregistreerd staat en of zij op de hoogte zijn van de wettelijke bepalingen, zoals het verbod op het vervoederen van voedselresten (swill). Dit kan met de hiervoor genoemde folder. Het is belangrijk dat ook hobbydierhouders helpen de risico’s voor insleep van AVP en andere varkensziekten te verkleinen.

Deel dit bericht

Naar overzicht

Meer nieuwsberichten

Resultaten POV leden consultatie november 2021

De POV bouwt voort aan de organisatie, aan positie in de markt...

Boodschap Brabantse boeren aan hun Provinciebestuur

Brabantse boeren hebben een boodschap aan het bestuur van hun...

Transportwaardigheid ‘onder voorwaarden’: deadline 1 maart opgeschoven

​In de afgelopen weken hebben de sectorpartijen (Vee&Logistiek...

LTO en POV reageren op polarisatie D66 over intensieve veehouderij