Registratie verplicht voor hobby varkenshouders

Publicatiedatum: 15-05-2020

Personen die 1 tot 4 varkens houden, hebben de status van hobbyhouder. Zij zijn verplicht voor de locatie waar de hobbyvarkens worden gehouden, een bedrijfsnummer (UBN) met een RE-status (recreatief) aan te vragen, zodat ze zijn geregistreerd. Bij 5 varkens of meer (biggen nog bij de zeug tellen niet mee in dit aantal) dient een normale bedrijfsstatus te worden aangevraagd.

Tegen de achtergrond van de dreiging van Afrikaanse varkenspest (AVP) heeft de POV erop aangedrongen om actief informatie te verstrekken aan hobbyhouders over de wettelijke regels die eveneens voor hobbyhouders gelden. Registratie is daarbij de basis. De POV wil het illegaal houden van (hobby)varkens terugdringen en vindt daarbij de hobbyvarkensvereniging aan haar zijde.

Informatie flyer

LNV en de GD hebben in samenwerking met de Nederlandse Belangenvereniging van Hobbydieren en de Hobbyvarkensvereniging een informatiefolder ‘hobbyhouder en gezonde varkens’ ontwikkeld. De informatie folder is inmiddels verspreid onder alle geregistreerde RE-bedrijven.

Naleving regels stimuleren

De POV roept haar leden op bij de hobbyhouders die ze kennen, te informeren of hun locatie geregistreerd staat en of zij op de hoogte zijn van de wettelijke bepalingen, zoals het verbod op het vervoederen van voedselresten (swill). Dit kan met de hiervoor genoemde folder. Het is belangrijk dat ook hobbydierhouders helpen de risico’s voor insleep van AVP en andere varkensziekten te verkleinen.

Deel dit bericht

Naar overzicht

Meer nieuwsberichten

POV vraagt leden zoveel mogelijk bezwaar te maken tegen initiatiefwet 'slachttaks'

Transportwaardigheid Update

Afgelopen week zijn er weer meerdere berichten gekomen over transportwaardigheid...

'Eerst goede afspraken met boeren, alvorens hun gebied te hervormen'

POV (varkenshouderij), NMV (melkveehouderij), NVP (pluimveehouderij)...

Nieuwe Wet oneerlijke handelspraktijken

Per 1 november 2021 is de Wet oneerlijke handelspraktijken landbouw-...