Transportwaardigheid Update

Publicatiedatum: 08-12-2021

Afgelopen week zijn er weer meerdere berichten gekomen over transportwaardigheid en de situatie met varkens met een kleine bemerking die niet meegenomen worden. Sinds 1 november 2021 worden dieren beoordeeld voor transportwaardigheid volgens de Europese richtsnoeren. Dit volgens het principe-akkoord die was bereikt afgelopen najaar waardoor de ‘nultollerantie’ voor transport werd opgeheven.

Er wordt nu enkele weken gewerkt volgens deze richtsnoeren en verschillende signalen komen hierover binnen. Ondanks de duidelijke beschrijving van de ‘oranje’ categorie dieren, zijn er nog steeds discussies tussen verschillende partijen. Vanwege angst voor hoge boetes, worden ook dieren met andere bemerkingen niet meegenomen en/of spreekt de NVWA hier transporteurs op aan.

Evaluaties NVWA & nieuw protocol

Transportwaardigheid en de situatie die ontstaan is heeft al onze aandacht. Gezamenlijk met Vee  ogistiek Nederland, Saveetra en COV hebben wij intensief gesprekken met de NVWA om te komen tot een werkbare situatie. Dieren geïsoleerd vervoeren brengt bijvoorbeeld stress met zich mee. POV is samen met de vertegenwoordigers van de transporteurs bezig met een vernieuwd protocol. Op de website van MijnPOV proberen we de situatie zo actueel mogelijk te houden.

Blijf melden!
Het is voor ons belangrijk dat onze leden problemen blijven melden. Blijven er dieren achter op het bedrijf die in uw ogen transportwaardig zijn, maak dan een foto. En mail deze foto naar info@pov.nl of app naar een van onze bestuurders of medewerkers. Voor ons is fotomateriaal heel belangrijk!

Transporteur en varkenshouder hand-in-hand

Het nieuwe keuringsbeleid brengt grote spanningen met zich mee. Tussen boeren en handelaren, tussen boeren en chauffeurs. Leg het probleem niet bij elkaar op het bord, we hebben een gezamenlijke uitdaging! Heb respect voor elkaar en bespreek de knelgevallen. Maak samen fotos en deel ze.

En laten we niet vergeten: 99% van de transporten verlopen goed en welzijnsvriendelijk! Dit bleek uit de metingen van de NVWA zelf afgelopen zomer. Wees trots op ons diertransport en hoe het georganiseerd is!

Deel dit bericht

Naar overzicht

Meer nieuwsberichten

Vacature lid Dagelijks Bestuur POV

Wil jij meebesturen en mede aan de basis staan van de keuzes...

Douche award voor varkensbedrijf met de schoonste douche

De POV lanceert de Douche award om het belang van strenge...

Coronacrisis aangrijpen voor anti-vlees campagnes geeft geen pas

Diverse groeperingen en individuen grijpen zelfs de huidige,...

POV-voorzitter schrijft persoonlijke brief aan Tjeerd de Groot (D66)

POV-voorzitter Linda Verriet heeft een persoonlijke brief gestuurd...