Update 6 juli AVP Nedersaksen - Emsbüren

Publicatiedatum: 06-07-2022

Hieronder het laatste nieuws over de uitbraak van Afrikaans varkenspest (AVP) op een Duits bedrijf in het grensgebied met Nederland.

 

Geen AVP op contactbedrijf
Het besmette zeugenbedrijf in Emsbüren had onlangs biggen geleverd aan een vleesvarkensbedrijf in de Niedersächsische Samtgemeinde Freren. De resultaten van de monsters van de dierpopulatie zijn gelukkig negatief getest op AVP. Wel zijn uit voorzorg de 1.800 vleesvarkens preventief geruimd. "Dit geeft ons hoop dat we te maken hebben met een individueel geval in Emsbüren", zei de Duitse minister van Landbouw Barbara Otte-Kinast.
 
Oorzaak besmetting
De oorzaak van besmetting is menselijke handelen gezien de sprong die AVP heeft gemaakt. Maar welke handeling het is geweest, is nog onduidelijk. Dit onderzoek loopt nog.
 
296 varkensbedrijven op slot
In de beperkingszone bevinden zich 296 bedrijven met in totaal zo’n 195.000 dieren. De zone strekt zich ook uit tot gebieden in de aangrenzende bestuurlijke regio Grafschaft Bentheim. In deze zones (besmettings– en bewakingszone) is direct na constatering van AVP een vervoersverbod ingesteld. Dit is voor een verbod op het vervoer van varkens, vlees en vleesproducten, alsmede mest (met inbegrip van mest en strooisel) mogen niet uit een opslag in die zone worden verplaatst. Daarnaast zijn bedrijven verplicht om extra toezicht te houden op hun dierpopulaties en zich strikt te houden aan de geldende hygiënemaatregelen. Ook vindt er everzwijnenmonitoring in de getroffen regio plaats.
 
Bewaking op de grens
Bij de POV komen verschillende vragen binnen over hoe we ons beschermen tegen AVP:

 • Nederlandse bedrijven die in de beschermingszone een Duitse locatie hebben, kunnen geen dieren vervoeren naar of vanaf deze Duitse locatie i.v.m. vervoersverbod.
 • Voor al het transport van evenhoevigen (varkens, runderen, schapen, geiten, herten) vindt er dubbele R&O plaats bij terug- of afkomst uit Duitsland.
 • De pilot voor het plaatsen van hekwerken in migratiegebieden van zwijnen over de grens, wordt vervroegd. Andere acties van de provincie Overijssel rondom wilde zwijnen zijn te lezen in het vorige nieuwsbericht.
 • Granen zijn vooral een gevaar wanneer deze uit een gebied komen met besmette wilde zwijnen. Tot nu toe zijn die niet geconstateerd en gaat het om binnen gehuisveste varkens. Uiteraard wordt dit scherp in de gaten gehouden, zeker gezien de komende oogst en afgestemd met Nevedi.

Wederom wijzen we op de zaken die u kunt doen als varkenshouder:

 • Hou alle biosecurity regels hoog in acht!
 • Bij twijfel neem altijd contact op met uw dierenarts!
 • Spoor de lekken op en dicht ze door de AVP-preventiescan in te vullen.
 • Vermijd transport uit het besmette gebied totdat de screening is afgerond (deze week) en zeker is dat niet meer dieren besmet zijn.
 • Controleer of de veewagens die op uw bedrijf komen laden goed gereinigd en ontsmet zijn. Als u de indruk heeft dat dit niet op orde is, stuur de wagen weg. Vraag en controleer het R&O-boekje, en check of na bezoek aan een risicoregio er een extra R&O in Nederland heeft plaatsgevonden. Wees extra alert met buitenlandse wagens en chauffeurs.
 • Buitenlandse medewerkers? Geef ze de flyer in eigen taal mee
 • Koop geen ruwvoer of fourageproducten (snijmais, stro, hooi, veevoergrondstoffen (nieuwe graanoogst), hokverrijkingsmateriaal) afkomstig uit risicogebieden en van onbekende herkomst.
 • Kijk hier voor meer informatie over AVP

Klik hier voor een kaartje van het 3 en 10 kilometer gebied

Deel dit bericht

Naar overzicht

Meer nieuwsberichten

Transportwaardigheid Update

Afgelopen week zijn er weer meerdere berichten gekomen over transportwaardigheid...

POV vraagt leden zoveel mogelijk bezwaar te maken tegen initiatiefwet 'slachttaks'

Verdiepingssessies ‘Stal van de Toekomst’ voor de varkenshouderij

  Ben jij de varkenshouder van de toekomst uit Oost-Nederland?...

Bas Baas vlogt voor The Pig Story

De vlogger Bas Baas is razend populair bij de jeugd. Hij...