College van Bestuur Universiteit Twente: 'Bedenkelijk gedrag bij persbericht zoönosen'

Publicatiedatum: 04-02-2022

Een wetenschapper van Universiteit Twente wordt bedenkelijk gedrag verweten. Het College van Bestuur  kwam tot deze uitspraak, nadat POV, NVP en Vakgroep Pluimveehouderij LTO een klacht hadden ingediend over het persbericht ‘Meer risico op zoönose in Nederland dan wij denken’. In dat persbericht wordt niet eerlijk gecommuniceerd. Het College van Bestuur volgde in haar uitspraak het advies van het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit (LOWI).

POV, NVP en Vakgroep Pluimveehouderij van LTO dienden op 2 maart 2021 een klacht in bij de integriteitscommissie van Universiteit Twente. Aanleiding was een persbericht waarin onderzoekers van Universiteit Twente de noodklok luiden. Nederlanders zouden het risico op zoönose vanuit de intensieve veehouderij onderschatten. Kort daarvoor had Stichting Agrifacts de feiten gecheckt en geconcludeerd dat TU Twente haar conclusies niet hard maakte. Onderzoek dat dit zou aantonen, kon niet worden overlegd omdat het nog niet was afgerond. Daarbij: de ‘grote groep Nederlanders’ die meedeed aan het onderzoek, bleek in werkelijkheid een kleine, niet representatieve groep.

Bedenkelijk gedrag
Het College van Bestuur en het LOWI verwijten de hoofdonderzoeker ‘bedenkelijk gedrag’ voor de wijze van communiceren in het persbericht: ‘Wees eerlijk in publieke communicatie en helder over de beperkingen van het onderzoek en van de eigen expertise. Communiceer pas over onderzoeksresultaten aan het algemene publiek als er voldoende zekerheid over de resultaten bestaat. Wees expliciet over onzekerheden en contra-indicaties en trek geen ongefundeerde conclusies’.
POV, NVP en Vakgroep Pluimveehouderij LTO zijn blij met de uitspraak. Die maakt duidelijk dat de wetenschappelijke zorgvuldigheid niet alleen geldt voor onderzoek, maar ook voor communicatie over onderzoek in persberichten. Daarin mag niet zomaar van alles worden gezegd. Ook mogen geen essentiële zaken worden weggelaten, waardoor het publiek op het verkeerde been wordt gezet.
Universiteit Twente heeft laten weten de geanonimiseerde versie van de uitspraak openbaar te zullen maken.

Deel dit bericht

Naar overzicht

Meer nieuwsberichten

POV is op zoek naar fijnste douche en beste R&O-plaats

Na een groot succes in 2021 gaan we in 2022 weer aan de slag...

Enkele provincies gaan experimenteren met innovaties en oplossen overlast situaties

  Vanaf 23 april 2021 hebben provincies Gelderland,...

News

Het Braziliaanse JBS, ’s werelds grootste vleesbedrijf,...

POV zoekt beleidsadviseur Varkenshouderij

De POV is op zoek naar een beleidsadviseur Varkenshouderij.