Coronacrisis aangrijpen voor anti-vlees campagnes geeft geen pas

Publicatiedatum: 22-02-2021

Diverse groeperingen en individuen grijpen zelfs de huidige, zeer ingrijpende corona-uitbraak aan voor het propageren van hun politieke anti-vlees stokpaardjes. In deze tijd, waarin wij elkaar heel hard nodig hebben, menen zij boerengezinnen weg te moeten zetten als veroorzakers van pandemieën. De POV roept activistische partijen op te stoppen met het misbruiken van de huidige, ernstige situatie voor hun anti-veehouderij campagnes. Maar zich te richten naar de woorden van minister-president Mark Rutte: ‘laten wij een beetje op elkaar letten’. Wij hebben onze boeren keihard nodig om de voedselvoorziening op peil te houden, zeker de komende maanden, zodat er op alle momenten voldoende eten is voor iedereen. Dat is op dit moment geen sinecure.

Sommige groeperingen en individuen grijpen de huidige coronasituatie aan om veehouders en vleeseters te framen als mensen ‘die de hele wereld in gevaar brengen’. Corona is weliswaar van zoönotische oorsprong en de crisis kent waarschijnlijk haar oorsprong in de consumptie van een dier (in China), waarna het virus is meegelift met reizigers over de hele wereld. Het geeft echter absoluut geen pas om veehouders en vleeseters verantwoordelijk te stellen voor pandemieën. Zeker niet in de huidige tijd. Boerengezinnen hebben part noch deel aan deze pandemie. Het getuigt van een weinig realistisch wereldbeeld, om vanuit Nederland het risico op zoönosen tot in de verste uithoeken van de wereld te willen beheersen.

Land draaiende houden

Boeren en tuinders werken keihard aan het op peil houden van de voedselvoorziening, zodat de schappen ook nu goed gevuld blijven. De overheid heeft alle beroepen binnen de voedselketen aangemerkt als ‘vitaal beroep’, boeren mogen niet uitvallen, zij zijn belangrijk om het land draaiende te houden. Dat gaat in deze dagen soms niet gemakkelijk, aangezien ook in de land- en tuinbouw krapte ontstaat aan personeel. Reden is onder meer dat buitenlandse werknemers ‘vast zitten’ in hun land en niet meer mogen reizen binnen Europa. Ook kampen bedrijven in sommige regios’s, bijvoorbeeld Brabant, met relatief veel werknemers die thuis in quarantaine zitten. De POV roept Nederland op alle mensen die zich inzetten in de strijd tegen corona te steunen. Dat zijn alle mensen in de gezondheidszorg, dat zijn alle burgers die hun verantwoordelijkheid nemen door thuis te blijven, dat zijn alle mensen die doorwerken om het land draaiende te houden, dat zijn onze boeren. 

Deel dit bericht

Naar overzicht

Meer nieuwsberichten

Brancheorganisaties verwijzen idee vleesbelasting naar prullenbak

Een belasting op vleesproducten zoals door een aantal politieke...

POV zoekt Allround Organisatie Talent (32-40 uur/week)

Word jij blij van plannen en organiseren? Ben je graag in contact...

Hitteprotocol geactualiseerd; hittegolf verwacht van 10-14 augustus

Vanaf woensdag 10 augustus 2022 wordt volgens de KNMI App in...

POV, NVP en Vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP dienen klacht in bij Commissie Wetenschappelijke Integriteit Universiteit Twente