Afrikaanse varkenspest vastgesteld op bedrijf 15 kilometer van Nederlandse grens

Publicatiedatum: 02-07-2022

Op een zeugenbedrijf in Emsbüren is Afrikaanse varkenspest (AVP) vastgesteld. Het bedrijf ligt ongeveer 15 kilometer van de Nederlandse grens te hoogte van Denekamp in Twente. De Duitse deelstaat Niedersachsen heeft dit vandaag bekend gemaakt. Het bedrijf ligt in een gebied met veel varkenshouderijen.

De Duitse autoriteiten stellen een beschermingsgebied van 3 km en een bewakingsgebied van 10 km in rond het getroffen bedrijf. De dieren op het bedrijf worden geruimd.

Vanochtend heeft de POV overleg gehad met het ministerie van LNV. De tracering van bedrijven en bewegingen is reeds gestart. Er wordt opgestart naar een crisisstaf onder leiding van LNV. Maandag volgt er een bestuurlijk overleg met alle Nederlandse stakeholders.

Voor nu is het belangrijk dat alle mogelijke voorzorgsmaatregelen in acht worden genomen. Neem alle hygiëne maatregelen in acht en let er goed op dat vervoersmiddelen schoon en ontsmet zijn. Bij vervoersmiddelen die terugkomen uit Duitsland is dubbele R&O verplicht. Let ook goed op de risisco’s van de import van losse grondstoffen voor diervoeding.

De komende dagen zullen leden met extra nieuwsflitsen op de hoogte worden gehouden van de ontwikkelingen.

Deel dit bericht

Naar overzicht

Meer nieuwsberichten

Herbenoeming voorzitter POV

In thuisquarantaine, maar toch ook een beetje aanwezig, werd...

Check je gegevens in MijnPOV

Regelmatig merken we dat leden geen nieuwsflits ontvangen of...

Onderzoek toont aan: Varkens speelden geen rol bij hevige corona-uitbraak Brabant

Saneringsregeling is oplossing voor geur, niet voor stikstof

De Saneringsregeling draagt weinig bij aan het stikstofvraagstuk....