Heeft de varkenshouder grip op zijn data?

Publicatiedatum: 14-07-2021

 

Weet de varkenshouder welke partijen hun data kunnen inzien en wat ze er mee doen? Hoeveel handtekeningen er gezet zijn op een machtigingsformulier, en waar die zijn? 

Vertrouwt men erop dat gevoelige bedrijfsinformatie veilig wordt verstuurd?

Op dit terrein bestaat veel ruimte voor verbetering. Dat concludeert POV samen met JoinData op basis van een enquête onder een kleine 100 varkenshouders.

Bijna 98 procent van de machtigingen worden door de varkenshouders zelf beheert.

Voor bijna alle ondervraagden is het bekend dat er gegevens omtrent voer, slacht, financiën, diergezondheid, IKB en stal- en klimaatapparatuur wordt gedeeld. Maar met wie precies? Voor ruim 40 procent van de ondervraagde varkenshouders is niet bekend voor welke data een partij gemachtigd is. Ook is niet altijd bekend aan welke partijen ze in de loop der jaren een machtiging hebben gegeven voor het gebruik van hun data en of het delen wel veilig plaatsvindt.

 

Het online onderzoek werd in juni gezamenlijk door POV en JoinData uitgevoerd. POV sloot zich een jaar geleden aan bij JoinData, waarbij POV ernaar streeft de datapositie van de Nederlanse varkenshouder in de keten substantieel te verbeteren. JoinData is een coöperatie waarmee boeren controle krijgen over hun datastromen en data veilig gedeeld kan worden. Hierbij zorgt JoinData ervoor dat toeleveranciers van boeren aangesloten worden op het platform. 

Meer grip

Varkenshouders kunnen meer grip krijgen op hun data door gebruik te maken van JoinData. Ze hebben vaak machtigingen afgegeven voor het gebruik van data aan toeleveranciers, afnemers en adviseurs. Dit verbetert de prestaties in de keten, maar extra aandacht voor het gemakkelijk en veilig delen van data wordt steeds belangrijker. In de enquête geeft 60 procent van de varkenshouders aan dat ze niet exact weten voor welke data een partij gemachtigd is en hoe vaak en hoelang ze data en delen met andere partijen.

Meerwaarde van data delen

Het belang van data delen neemt toe. Meer dan 50 procent van de varkenshouders wil meer uit zijn data halen, maar een groot percentage weet niet hoe te beginnen als ze met eigen data aan de slag willen. Varkenshouders die nu waardevolle informatie uit hun data halen kijken voornamelijk naar kosten/financiële gegevens, voergebruik, slachtresultaten en de technische cijfers. Om varkenshouders te helpen bij dit vraagstuk, gaat POV een cluster ‘Staldata’ opzetten. Binnen dit cluster zijn een tiental varkenshouders aangesloten om actief aan de slag te gaan met de vragen die spelen binnen het thema data delen. De inhoud van het cluster krijgt de komende tijd vorm. POV leden met ideeën over Staldata zijn welkom om contact op te nemen met Annet van den Akker, beleidsmedewerker producent en markt.

Online platform

Het doel van het onderzoek is om in kaart te brengen hoe varkenshouders beter ondersteund kunnen worden voor meer grip en gemak rondom machtigingen. Bijna de helft van de varkenshouders geeft aan dat het inzicht ontbreekt. JoinData biedt de oplossing om data veilig en gemakkelijk te delen, waarbij de varkenshouder aan het stuur komt te zitten van zijn datastromen. Op het online platform ‘Mijn JoinData’ kan een varkenshouder eenvoudig de machtigingen voor het delen van zijn data inzien en beheren. Hij kan elke machtiging op elk moment activeren of intrekken en instellen voor welk doel en hoe lang zijn data wordt gedeeld.

Sener Celik, directeur van JoinData, is blij met de uitkomsten van het onderzoek. “Dit laat de noodzaak zien voor het veilig en gemakkelijk delen van data. Daar is JoinData voor opgericht en alle varkenshouders kunnen hier NU al gebruik van maken. Onze missie is dat varkenshouders zélf de baas zijn en blijven over hun data.” Om dat mogelijk te maken zorgt JoinData voor veilig data-transport volgens alle geldende wettelijke regels, onder andere wat betreft privacy. “Je kunt onze service vergelijken met een veilige snelweg. Zodra de varkenshouder een machtiging afgeeft, worden zijn data in een afgesloten vrachtwagen over deze veilige snelweg getransporteerd naar de partij die de data mag gebruiken”, aldus Celik.

Deel dit bericht

Naar overzicht

Meer nieuwsberichten

Registratie verplicht voor hobby varkenshouders

Personen die 1 tot 4 varkens houden, hebben de status van hobbyhouder....

Afrikaanse varkenspest vastgesteld op bedrijf 15 kilometer van Nederlandse grens

Op een zeugenbedrijf in Emsbüren is Afrikaanse varkenspest...

Varkenshouders vragen Jumbo en Van Loon om opheldering import varkensvlees

POV heeft Jumbo en Van Loon Group vragen gesteld over het varkensvlees...

Check je gegevens in MijnPOV

Regelmatig merken we dat leden geen nieuwsflits ontvangen of...