Onderzoek toont aan: Varkens speelden geen rol bij hevige corona-uitbraak Brabant

Publicatiedatum: 15-01-2021

Varkens hebben geen rol gespeeld bij de hevige corona-uitbraak in de Provincie Noord-Brabant, dit voorjaar. Dat blijkt uit onderzoek van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, het Erasmus Medisch Centrum, de Gezondheidsdienst voor Dieren en het Amphia Ziekenhuis. Het onderzoek werd ingesteld na vermeende berichtgeving over een vermeend verband tussen het relatief grote aantal varkens in de regio Uden / Gemert-Bakel en het relatief grote aantal mensen dat in dit gebied besmet raakte met corona.

Enkele politici en media hebben de vermeende relatie tussen varkens en humane coronabesmettingen breed gecommuniceerd. Dit was aanleiding de kwestie te onderzoeken. De conclusie van het onderzoek luidt: 'Op basis van de bevindingen in dit onderzoek is geconcludeerd dat er geen aanwijzingen zijn voor spreiding van SARS-CoV-2 op varkensbedrijven in de regio rond Uden en Gemert-Bakel. Op grond van de huidige informatie wordt de rol van varkens aan de epidemie van SARS-CoV-2 bij de mens verwaarloosbaar geacht.'
In deze studie werd onderzocht of SARS-CoV-2 (de officiële naam voor COVID-19) heeft geleid tot uitbraken in de varkensstapel, door middel van het meten van antilichamen tegen SARS-CoV-2 bij varkens uit de regio Uden/Gemert-Bakel. De onderzoekers veronderstelden dat verschillende varkensbedrijven rond de gemeenten Uden en Gemert-Bakel zijn blootgesteld aan SARS-CoV-2 dat circuleert onder de humane bevolking .Van vleesvarkensbedrijven die leveren aan Nederlandse slachterijen is herhaaldelijk een steekproef genomen van vleesvarkens tijdens het slachtproces in de slachterij. 

Minister Schouten stuurde het onderzoeksrapport op oudjaarsdag naar de Tweede Kamer. 

Deel dit bericht

Naar overzicht

Meer nieuwsberichten

Nieuwe uniformeringsafspraken vooral belangrijk voor groeitabellen vleesvarkens

Voor het eerst in 10 jaar zijn de uniformeringsafspraken varkenshouderij...

Saneringsregeling is oplossing voor geur, niet voor stikstof

De Saneringsregeling draagt weinig bij aan het stikstofvraagstuk....

Interventies bij Van Loon en VION zijn 'mes in rug' varkenshouders

Gisteren informeerden zowel Vion als Van Loon hun leveranciers...

Conclusies Stalklimaat Symposium

Conclusies van de stalklimaat-dagen in Zwolle en Venray.