Ministerie LNV op ramkoers over NVWA-tarieven – gewenste ‘rust en acceptatie’ wordt niet bereikt.
Het ministerie van LNV houdt zich niet aan de afspraken die zij...
Er zijn afgelopen week verschillende vragen binnengekomen over de AVP-besmetting in het Duitse Emsbüren. Een aantal is hieronder beantwoord.
Op de website van de GD staat dit goed omschreven. Belangrijk is dat het niet altijd heel eenduidig is. Daarom is het belangrijkste advies: bij twijfel neem contact op met uw dierenarts! De dierenartsen zijn ook goed geïnformeerd afgelopen week omtrent signalen en symptomen.
De eerste verschijnselen ontstaan ongeveer vier dagen na infectie. De eerste verschijnselen die zichtbaar zijn, zijn hoge koorts, lusteloosheid en verliezen van eetlust. Later in het ziekteproces kunnen de volgende symptomen gezien worden: hoesten, (bloederige) diarree, blauwverkleuring van de huid, neurologische verschijnselen en uitval. Zeugen kunnen ten gevolge van de infectie aborteren. AVP is een ziekte die langzaam verspreidt, daarom is het belangrijk zeer alert te zijn op symptomen, óók als het nog maar om enkele dieren gaat.
- Hoge koorts, vaak meer dan 41 graden.
- Verminderde tot géén voeropname.
- Activiteit, dieren zijn sloom, weinig activiteit.
- Acute sterfte.
Er is direct een beperkingszone ingesteld. Hierin geldt een vervoersverbod voor o.a. varkens.
Voor al het transport van evenhoevigen (varkens, runderen, schapen, geiten, herten) vindt er dubbele R&O plaats bij terug- of afkomst uit Duitsland.
Een hek plaatsen klinkt simpel, maar is dat niet. Je hebt te maken met grondeigenaren, faunabeleid en beleid van EU dat wild moet kunnen migreren tussen natuurgebieden. Aangezien de nood hoog is, is Overijssel meteen gestart met een pilot.
In gebieden met besmette zwijnen mogen er geen granen en dergelijke worden geoogst. Hiervoor is ook aandacht binnen verschillende kwaliteitssystemen en afstemming met Nevedi.
U heeft vooral controle over uw eigen erf en stal. Neem daarom alle biosecurity regels hoog in acht. Heeft u een douche bij de stal? Gebruik deze ook en verplicht uw bezoekers en personeel om deze ook te gebruiken. Nu is een goed moment om hier een gewoonte van te maken.
Verder